• Pregó d'Antoni Ros Marbà
    Granollers, 25 de maig de 2000
    Festes i tradicions
    Fira i Festes de l'Ascensió
    Pregó de l'Ascensió
    Arts i activitats culturals
    Arts escèniques
    Música
    Antoni Ros Marbà (Barcelona, 1937), director titular de l’Orquesta Sinfónica de RTVE, de l’Orquestra Ciutat de Barcelona i de la Real Filharmonía de Galícia, i director musical de la Nederlands Kamer Orkest i de l’Orquesta Nacional de España. Com a director convidat ha estat al capdavant d’orquestres destacades d’arreu del món. Ha rebut nombrosos reconeixements nacionals i internacionals. També ha desenvolupat una intensa activitat concertística i ha estat professor dels cursos de direcció del Conservatori Superior del Liceu.
  • Pregó de Ramon Munné i Coll
    Granollers, 20 de maig de 1998
    Festes i tradicions
    Fira i Festes de l'Ascensió
    Pregó de l'Ascensió
    Ramon Munné (Barcelona, 1919 - Granollers, 1999), va estudiar Magisteri, Filologia i Administració Local. Secretari als ajuntaments de Sant Antoni de Vilamajor i la Roca durant 45 anys. Durant 5 anys tambe va ser professor de literatura a l’EMT, on va ser l’unic professor que durant el franquisme va donar classes de català. Va dirigir grups locals de teatre, va estrenar dues obres, va publicar tres llibres i va escriure diversos pregons. Estava casat amb Maria Cladellas, actriu dramàtica amateur. Membre del jurat de poesia dels premis literaris d’Òmnium Cultural del VO.
  • Pregó de Pius Canal i Anfres
    Granollers, 12 de maig de 1999
    Festes i tradicions
    Fira i Festes de l'Ascensió
    Pregó de l'Ascensió
    Pius Canal (Granollers, 1919-2009), metge especialista en pulmó i cor, va combinar les visites a la Seguretat Social (va ser reconegut per la seva atenció als pacients) amb el despatx privat. Vinculat a les entitats culturals locals, va ser membre de l'Associació Cultural i president del Centre d'Estudis. Durant 12 anys, va presidir la filial del Vallès Oriental de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Barcelona. Va investigar i difondre la figura i obra del seu pare, el també metge Alfred Canal. Va ser un gran estudiós de la història local. 
  • Pregó d'Evangelina Oriol Pibernat
    Granollers, 23 de maig de 2006
    Festes i tradicions
    Fira i Festes de l'Ascensió
    Pregó de l'Ascensió
    Fenòmens meteorològics
    Evangelina Oriol (Granollers, 1947), experta en física atmosfèrica, ha estat cap de missions dels programes Meteosat de Segona Generació i MetOp al Departament de Ciència i Aplicacions de Missions d'Observació de la Terra de l'Agència Espacial Europea (ESA). Llicenciada i doctorada a la UB i docent al Departament d'Astronomia i Meteorologia de la UB.
  • Pregó de Marc Mayer Olivé
    Granollers, 23 de maig de 2001
    Festes i tradicions
    Fira i Festes de l'Ascensió
    Pregó de l'Ascensió
    Marc Mayer (Barcelona, 1947), doctor i catedràtic per la UB (1972) i la UAB, director del departament de Filologia Llatina de la UB. Membre de l'Institut d'Estudis Catalans, de la Reial Acadèmia de Bones Lletres i de l'Acadèmia Europea, entre d'altres. S'ha dedicat a la recerca a l'epigrafia. Ha publicat nombrosos estudis sobre inscripcions, literatura llatina i història romana. Ha estat director general de Patrimoni Cultural.
  • Pregó de Marta Mata Garriga
    Granollers, 19 de maig de 2004
    Festes i tradicions
    Fira i Festes de l'Ascensió
    Pregó de l'Ascensió
    Marta Mata (Barcelona, 1926-2006), llicenciada en Filosofia i Lletres (UB, 1957), en l'especialitat de pedagogia. Cofundadora de l'Associació de Mestres Rosa Sensat el 1965, que va impulsar la renovació pedagògica amb el restabliment de la democràcia. Va participar en la creació de l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la UAB (1971) i en l'inici de l'Escola de Mestres de la mateixa universitat. Impulsa la creació del Patronat Municipal de Guarderies de Barcelona, l'any 1979, i també el moviment de Ciutats Educadores. Autora de moltes publicacions en pedagogia, va ser reconeguda amb nombroses distincions en aquest mateix camp. Va ser presidenta del Consell Escolar de l'Estat, el màxim òrgan de participació de la comunitat educativa.
  • Pregó de Joan Triadú i Font
    Granollers, 27 de maig de 2003
    Festes i tradicions
    Fira i Festes de l'Ascensió
    Pregó de l'Ascensió
    Conflictes socials
    Guerra Civil
    Bombardeigs
    Joan Triadú (Ribes de Freser, 1921 - Barcelona, 2010), escriptor, crític literari i pedagog català. Activista cultural i resistent antifranquista, va participar en molts projectes culturals catalans significatius del segle xx com la revista "Serra d'Or", la revista "Ariel", el diari "Avui" o Òmnium Cultural. Pioner dels cursos de català en la postguerra. En la faceta de pedagog, va ser director general de la Institució Cultural del CIC, entitat creadora de l'Escola Thau Barcelona (1963) i Thau Sant Cugat (1996). El 2021 va celebrar-se l'Any Joan Triadú en commemoració del centenari del seu naixement.