• Entrevista a Herminia Jubany Berga
    Granollers, 2023
    Hermínia Jubany va néixer a Granollers el 7 de desembre de 1936. Va perdre el pare durant la Guerra Civil i la mare també de ben joveneta. Va treballar a Roca Umbert fins als 22 anys i, després, a la seva pròpia empresa tèxtil familiar. El 1979 acaba un curs de Dames Auxiliars a la Creu Roja i anys més tard, el 1988, entra a la junta, de la qual va ser vicepresidenta. El 1982 es vincula a la Societat Coral Amics de la Unió, que també va presidir. Ha format part de les comissions cíviques per commemorar el 50 i el 70 aniversari del bombardeig de Granollers. L'any 2011 va ser la pregonera de la Fira de l’Ascensió.
  • Entrevista a Francisco Puyal Millera
    Albalate de Cinca, 6 de juliol de 2017
    Conflictes socials
    Sindicalisme
    Guerra Civil
    Bombardeigs
    Edificis i espais
    Refugis
    Equipaments educatius
    Nascut el 1926 a Albalate del Cinca (Osca). Agricultor. El seu pare militava a la CNT local. El març de 1938 el seu poble va ser ocupat i la família marxa cap a Catalunya fins que troben refugi a Granollers. Van viure el bombardeig de 1938.
  • Josep Teis Mateu
    Granollers, 2022
    Conflictes socials
    Guerra Civil
    Bombardeigs
    Edificis i espais
    Equipaments educatius
    Escola Municipal del Treball
    Vida quotidiana
    Josep Teis (Granollers,1934) neix a la mateixa casa de les Travesseres on es fa l’entrevista, que és un recorregut per la seva vida. De petit, té records de la guerra i del bombardeig. De la postguerra, en recorda la gana, la por i la prohibició de parlar en català a l'escola. Va estudiar de vespres a l'Escola Municipal de Treball, quan era al c. Corró, i l’any 1961 hi comença a treballar com a professor substitut. Ha estat prop de 50 anys a l’EMT, en la darrera etapa, com a conserge. Parla dels oficis que s’aprenien a l’edifici antic i del canvi que va representar la nova escola a Roger de Flor, a partir dels 60.
  • Entrevista a Maria Galbany Baldellou
    Granollers, 2022
    Nascuda a Palou el 7 d’octubre de l’any 1927, a l’Ajuntament, ara centre cívic, on hi havia l’únic telèfon de Palou. El seu pare era l’agutzil, la mare tenia conills, gallines… que venia a les marmanyeres. Va estudiar amb la Rita Gibernau a les escoles de Palou, que ella va estrenar. En té molt bons records, hi va anar fins als 13 anys. Als 14 entra a treballar a Roca Umbert de teixidora, on va estar-se 11 anys. Al 1967 van asfaltar el c. Dr. Fàbregas i van fer el clavegueram. Després de viure dos anys al Prat de Llobregat, va tornar a Palou i va posar uns telers amb el seu germà, feien roba de piqué. Recorda quan encara tots els camps estaven conreats, que hi havia un forn, dues botigues de comestibles, i que l’església era el lloc de reunió.
  • Entrevista a Juan Azkárate Araukoa
    Bermeo, 27 de juliol de 2012
    Conflictes socials
    Guerra Civil
    Exili
    Juan Azkárate, nascut l'any 1922, va ser destinat al quarter de la Garriga (que recorda com un xalet molt gran) durant la guerra, on va arribar procedent de Girona, en camió i com a voluntari, formant part del grup d'aviació i antiaeris. Els eren ajudants de conductors, això era la primeria de l'any 1938. A la Garriga eren uns 80-100 soldats (entre oficina, cuina, garatge...). Va estar-hi de 4 a 5 mesos. Van presenciar el bombardeig de Granollers del 31 de maig, des del quarter general. Tenien poc contacte amb els soldats del camp d'aviació de Rosanes, sí amb els civils de l'entorn del quarter. Recorda que les hores lliures anaven al centre del poble i als balnearis. Més endavant va ser destinat al quarter general de Sabadell, on va estar fins a final de la guerra. Va estar tancat al camp de concentració d'Argelers.
  • Entrevista a Manuela Guerrero Mendoza
    Granollers, 2011
    Indústries
    Fàbrica Roca Umbert
    Treballadora de Roca Umbert durant 16 anys, a la secció dels bobinadors. Procedent d'Andalusia, la família es va instal·lar a Granollers, en un pis cedit per l'empresa. A més d'ella, a Roca Umbert hi va treballar la seva mare, tres germanes i uns cosins.
  • Esteve Terrades Riera
    Granollers, 2011
    Fàbrica Roca Umbert
    Indústries
    Treballador de Roca Umbert, on va entrar amb 14 anys i on va passar tota la seva vida laboral, des de 1944 fins el 1993. Era l'encarregat de manteniment i també feia de lampista i una mica de tot. Explica diferents aspectes de com funcionava la fàbrica i la tèrmica de Roca Umbert, del procés de reestructuració i del tancament.
  • Entrevista a Francesc Roma Massana
    Granollers, 2011
    Indústries
    Fàbrica Roca Umbert
    Nascut a Sant Hipòlit de Voltregà el 1928. Va entrar a treballar a Roca Umbert el 1944, s'hi va estar dels 16 als 63 anys.
  • Entrevista a Marcel·lí Camats Sala
    Granollers, 2011
    Indústries
    Fàbrica Roca Umbert
    Nascut a Granollers el 1943. Comença als 15 anys, l'any 1958, a la fàbrica Roca Umbert de Monistrol, d'aprenent al despatx. L'any 1965 se'n va a fer el servei militar i un any després, l'any 1966, comença a treballar a la fàbrica de Granollers (la de Monistrol va tancar) per muntar el control de qualitat del fil que sortia de Roca Umbert. Fins al 1978 estava a fàbrica, control de les màquines i control de qualitat. Després la seva tasca principal va ser com a administratiu, fins al tancament definitiu, l'any 1993 (la fàbrica ja havia tancat portes l'any 1991). L'any 1993-94 passar a ser treballador de l'Ajuntament de Granollers, coordinant l'activitat del recinte, des de 2005, reconvertit com a centre municipal de creació i difusió cultural, Roca Umbert Fàbrica de les Arts.
  • Caterina Solé Juan
    Granollers, 2014
    Conflictes socials
    Guerra Civil
    Bombardeigs
    Arts i activitats culturals
    Arts escèniques
    Cinema
    Edificis i espais
    Refugis
    Indústries
    Nascuda a Granollers (1923), va viure la Guerra Civil i el bombardeig de Granollers; va treballar com a teixidora a Can Belet. Parla de la seva afició al cinema i a col·leccionar programes de mà (molts dels quals va donar a l'AMGr), i dels cinemes que hi havia a Granollers. Fa un recorregut per la seva vida, esmenta la visita del rei Alfons XIII, parla de la Unió Liberal i explica, entre moltes altres coses, que el seu pare va participar en la construcció de l'Hospital.
  • Entrevista a Pilar Falgàs Serrano
    Granollers, 2011
    Indústries
    Fàbrica Roca Umbert
    Nascuda a Granollers el 1934. Va treballar a Roca Umbert des de 1948 fins al 1978, de teixidora i de polidora.
  • Esteve Velilla Miralpeix
    Granollers, 2015
    Conflictes socials
    Guerra Civil
    Bombardeigs
    Col·lectivitzacions
    Actes polítics
    Sindicalisme
    Vida quotidiana
    Esteve Velilla (Granollers, 1922 -2015), va treballar com a aprenent a Can Trullàs, fàbrica col·lectivitzada durant la guerra civil. El dia del bombardeig de l'any 1938, es trobava vigilant a l'exterior de la fàbrica per avisar els companys en cas d'atac aeri. Va militar a la CNT i va estudiar a la Unió Liberal.
  • M. Assumpció Martínez Sallés
    Granollers, 2014
    Dones
    Actes polítics
    Sindicalisme
    Nascuda a Terrassa (1949), delineant, ha treballat a l'Ajuntament de Granollers i en una empresa familiar. Militant del sindicat UGT i involucrada en diferents entitats esportives de Bigues i Riells. Explica les dificultats que ha trobat en una feina tradicionalment desenvolupada per homes i parla de les diferències de treballar en una empresa pública o privada. També, de seva activitat sindical a l'Ajuntament i de la bretxa salarial homes-dones.
  • Entrevista a Lorenzo Sauquet Cordomí
    Granollers, 2014
    Indústries
    Enginyer tècnic del tèxtil, va dirigir l’empresa tèxtil familiar Viuda Sauquet els anys 1965-2000.