• Ramon Miras López
  Granollers, 16 de desembre de 2010
  Conflictes socials
  Guerra Civil
  Nascut a Tíjola, Almeria, l'any 1931, parla de la vivència a Granollers de la Guerra Civil i de com amb la família es van refugiar als pobles de l'entorn i de com sobrevivien com podien. Del canvi de règim, la repressió, la Falange, l'Auxilio Social i de quan els feien cantar el Cara al Sol al menjador comunitari. Ha treballat en el camp de la sanitat.
 • Roger Busqué Bertran
  Granollers, 2020
  Salut pública
  Nascut a Barcelona (1976), professor superior de violí (Conservatori del Liceu). Parla de l'adaptació laboral a la situació provocada per la pandèmia. També, de la vivència del confinament.
 • Javier Galbán Cabañero
  Sant Pere de Vilamajor, 2020
  Salut pública
  Nascut a Barcelona (1983), encarregat del servei de neteja i recollida d'escombraries a Granollers per part de l'empresa Talher. Explica l'afectació a la ciutat de la recollida d'escombraries durant la pandèmia de la covid-19.
 • Tertúlia: "Quan la fàbrica Roca Umbert treia fum"
  Granollers, 11 de desembre de 2023
  Edificis i espais
  Equipaments socioculturals
  Roca Umbert, Fàbrica de les Arts
  Coincidint amb la inauguració de la museïtzació de la Tèrmica de Roca Umbert, la tertúlia compta amb la participació de persones que havien treballat a la fàbrica tèxtil més important de la ciutat. Amb Enrique Lloret, Marcel·lí Camats, Josep M. Jané, Modest Pou, Ricard Caussa, Emili Coma i Hermínia Jubany.
 • Entrevista a Maria Corominas Sudrià i Antoni Homs Obradors
  Granollers, 2023
  Conflictes socials
  Guerra Civil
  Bombardeigs
  La Maria va néixer a Granollers (1925). El seu pare era pastor, fill de Dòrria (Ripollès). La família tenia el ramat a Can Prat, Valldoriolf i servia carn a força botigues de Granollers. Va conèixer el seu marit, Antoni Homs, treballant a Roca Umbert de teixidora. Més endavant va deixar la fàbrica i va fer de modista pel seu compte. L'Antoni (Gironella, 1923) va arribar a Granollers amb pocs mesos d'edat. Als 14 anys comença a fer d'aprenent al taller de reparació de maquinària de Roca Umbert, del qual el seu pare era responsable. Va fer de contramestre a la fàbrica (on va conèixer la seva dona, la Maria), de comercial i més endavant es va dedicar a la promoció immobiliària. Expliquen la seva vivència de la guerra i també recorden el bombardeig.
 • Entrevista a Maria Assumpció Puchades Benito
  Granollers, 2007
  Conflictes socials
  Guerra Civil
  Bombardeigs
  Nascuda a Granollers l’any 1921, va viure la proclamació de la República el 1931 i els aldarulls que l’acompanyaren, com també els Fets del 6 d’octubre de l’any 1934. Durant la Guerra Civil, va ser testimoni de diverses vicissituds i bombardejos, a Barcelona i també el de 31 de maig de 1938 a Granollers. Hi va resultar ferida i va estar ingressada l’Hospital de Sant Pau de Barcelona fins al final de la guerra. Truncada la seva vocació d’infermera, va fer de botiguera al negoci familiar, can Puchades, situat a la Porxada. Va morir a Granollers el 2014.
 • Entrevista a Herminia Jubany Berga
  Granollers, 2023
  Hermínia Jubany va néixer a Granollers el 7 de desembre de 1936. Va perdre el pare durant la Guerra Civil i la mare també de ben joveneta. Va treballar a Roca Umbert fins als 22 anys i, després, a la seva pròpia empresa tèxtil familiar. El 1979 acaba un curs de Dames Auxiliars a la Creu Roja i anys més tard, el 1988, entra a la junta, de la qual va ser vicepresidenta. El 1982 es vincula a la Societat Coral Amics de la Unió, que també va presidir. Ha format part de les comissions cíviques per commemorar el 50 i el 70 aniversari del bombardeig de Granollers. L'any 2011 va ser la pregonera de la Fira de l’Ascensió.
 • Entrevista a Carles Garriga Vilaró
  Granollers, 2023
  Indústries
  Fàbrica Roca Umbert
  Treballava al magatzem de Roca Umbert, preparant les diferents robes, embalatge, codificació... per al transport i distribució.
 • Entrevista a Antonio Requena Agudo
  Tolosa, 1998
  Conflictes socials
  Guerra Civil
  Bombardeigs
  Nascut a Almeria (aprox. 1908), arriba a Granollers a l'entorn de 1928. Segons la bibliografia de l'Enciclopèdia Anarquista: "Confederal a Granollers". Militant del sindicat d'Oficis Diversos. Des de la presó de Barcelona va firmar un manifest contra Pestaña (març de 1932). Acabada la guerra, és detingut a Cabreny (juny de 1939) quan intentava passar a França, va ser sotmès a un consell de guerra i condemnat a mort o reclusió perpètua, segons altres fonts, després commutada. Pres a Albatera, Tíjola, Olot, Barcelona, Carabanchel, Girona, Blanes i Miraflores fins al 1945. Evadit de la presó, va viure camuflat a Barcelona abans de passar a França (Colmar i finalment, Tolosa).
 • Entrevista a Ricard Caussa Calzada
  Granollers, 2023
  Conflictes socials
  Guerra Civil
  Bombardeigs
  Nascut el 1929. A casa tenien una sastreria, hi havia molta feina. Va anar a l'escola de Doña Josefa, als escolapis i a les josefines, durant la guerra. Té records dels Fets d'Octubre de 1934. Ja durant la guerra, parla de les col·lectivitzacions. Els pares el van enviar a Palau-saverdera (Empordà) amb uns oncles i també van estar a la Garriga, perquè l'avi hi tenia un hort. Va viure el bombardeig de la Garriga, però no el de Granollers, on va perdre alguns amics. Al final de la guerra la família va tornar a Granollers. Al llarg de la seva vida ha fet molts oficis: administració a Roca Umbert, forner-pastisser al negoci familiar, pagès a l'Empordà... Ha estat involucrat també en entitats com el BM Granollers (des dels inicis), les Colònies, l'Escoltisme, el cinema parroquia.
 • Entrevista a Assutzena Bruach Puig
  Granollers, 2023
  Conflictes socials
  Guerra Civil
  Bombardeigs
  Nascuda el 1935. Era filla de Rosa Puig, militant de la CNT i membre del comitè d'empresa de Roca Umbert durant la col·lectivització, una dona d'acció, ferma i lliurepensadora. La família es va haver d'exiliar per la Guerra Civil. L'Assutzena tenia dos anys quan el bombardeig de 1938 i tres quan van marxar amb la mare i l'àvia cap a França. El seu pare es va reunir amb elles després de passar per diferents camps de concentració. Van estar-se a Castres i a París. Durant dos anys, l'Assutzena va viure acollida amb una família de pagesos, quan els alemanys ja havien envaït França. Els pares van col·laborar amb la Resistència. L'Assutzena va tornar a Granollers amb 18 anys.
 • Entrevista a Antoni Homs Obradors
  Granollers, 2023
  Indústries
  Fàbrica Roca Umbert
  Als 14 anys va començar a treballar al taller de reparació de maquinària de Roca Umbert, que dirigia el seu pare. Va fer de manyà, lampista, fuster i de contramestre.
 • Entrevista a Enrique Lloret Ruiz
  Granollers, 2023
  Indústries
  Fàbrica Roca Umbert
  Treballador de Roca Umbert uns deu anys, entre 1973 i 1983, aproximadament. Va estar a la caldereria, en el manteniment de canonades, un any a la tèrmica i després, a la secció de tints.
 • Entrevista a Marcel·lí Camats Sala
  Granollers, 2023
  Indústries
  Fàbrica Roca Umbert
  Són dues entrevistes. A la primera, explica com l'any 1958, amb 15 anys, entra d'aprenent de despatx a la fàbrica Roca Umbert de Monistrol. El 1966, ja a la fàbrica de Granollers, organitza el control de qualitat del fil. A partir de 1978 treballa a l'administració, fins al tancament de la fàbrica, el 1993. A la segona entrevista parla de la seva etapa com a coordinador de l'activitat (gravació de films, espots, sèries...) del recinte de Roca Umbert, un cop municipalitzat i reconvertit en Fàbrica de les Arts.
 • Entrevista a Emili Coma Puig
  Granollers, 2023
  Indústries
  Fàbrica Roca Umbert
  Des dels 14 anys va treballar a Premses Camp, empresa subcontractada per Roca Umbert per portar el manteniment mecànic de la fàbrica.
 • Entrevista a Modest Pou Quintana
  Granollers, 2023
  Indústries
  Fàbrica Roca Umbert
  Treballador de Roca Umbert des de 1962, a la secció de preparació al magatzem de les bovines de color. També va treballar en el control de qualitat.
 • Entrevista a Enric Garcia-Pey Pey
  Granollers, 2023
  Indústries
  Fàbrica Roca Umbert
  Els seus pares van treballar a Roca Umbert, el pare va fer-hi de xofer i va portar la vagoneta. L'Enric va entrar-hi a treballar als 14 anys, com a aprenent de contramestre.
 • Josep M. Jané Altimiras
  Granollers, 2023
  Indústries
  Fàbrica Roca Umbert
  Enginyer químic, va treballar al laboratori de Roca Umbert en diferents períodes i també fent traduccions dels acabats nous que arribaven amb patents angleses.
 • Entrevista a Montse Cruz Zanon
  Granollers, 2023
  Indústries
  Fàbrica Roca Umbert
  Va treballar dos anys al laboratori de tint de Roca Umbert, com a ajudant del responsable químic.